„Ştiai că”?

Discuție în 'Jocuri de forum' creată de roliana57, 9 Iun 2015.

Dragă cititor al forumului nostru,

Dacă dorești să participi activ la discuțiile purtate, ai întrebări sau vrei să deschizi alte teme, este necesar să te conectezi în continuare în joc. În cazul în care nu ai încă un cont de joc, te rugăm să te înregistrezi. Ne bucurăm să te revedem în viitor în forumul nostru! CLICK AICI
  1. matusam

    matusam Legendă vie

    Stiati ca… blana vidrelor este alcatuita din 90.000 de fire de par pe cm²?
     
    Viziune, llyillyi, irina_love200 și alți 15 apreciază asta.
  2. -lacri-10

    -lacri-10 Ambasador forum

    Stiai ca...
    Delta Dunarii este cea mai mare suprafata compacta de stufaris de pe glob?Stufarisurile ocupa 1750 Kilometri patrati!
     
    llyillyi, adria2, ...anastasia74... și alți 15 apreciază asta.
  3. donnadmn

    donnadmn Legendă vie

    Stiati ca:....
    Toata lumea cand se gandeste la lupii de mare, la pirati, si-i imagineaza avand un picior de lemn, un carlig de metal in locul unei maini, un papagal pe umar si bineinteles un cercel in ureche. Dar oare le pasa acestor neinfricati cu adevarat de aspectul fizic sau purtarea cerceilor in ureche avea si un aspect practic?
    Cerceii erau purtati adesea de marinari, in special de razboinici precum piratii, pentru scopuri mai mult practice decat pentru aspect.
    Cerceii erau dati tinerilor marinari cu ocazia primei treceri a ecuatorului si aveau misiunea de a proteja timpanele in timpul luptei. Piratii, in special cei care in timpul luptei aveau misiunea de a trage cu tunurile in vasele inamice, isi puneau dopuri de ceara in ureche, care atarnau de cercei, pentru a nu fi surziti de zgomotul intens al tunurilor.
    Superstitiile reprezinta alt motiv pentru care piratii purtau cercei. Unii marinari erau convinsi ca purtarea cerceilor le-ar inbunatati vederea, deoarece credeau ca metalele pretioase in ureche poseda puteri vindecatoare magice. Alta poveste spune ca urechile gaurite ar preveni raul de mari sau altii credeau ca purtarea unui metal pretios in ureche ar preveni inecul, bineinteles multi au realizat in ultimul moment al vietii lor ca acest lucru nu este adevarat.
    Un motiv cu adevarat practic pentru marinarii care erau mai putin norocosi era ca de multe ori cerceii valorau destul de mult incat sa le asigure o inmormantare decenta in cazul in care trupul defunctului ajungea la tarm. Multi mergeau pana acolo incat isi gravau numele portului de unde apartineau incat cei care il gaseau sa ii trimita trupul acasa sa fie ingropat. Mergand pe aceeasi idee, in momentul cand un marinar murea pe vas in timpul unei calatorii, valoarea cerceilor acopereau costul transportului pana acasa, impiedicand astfel ca trupul decedatului sa fie aruncat in mare sau sa fie ingropat in pamant strain.
    [​IMG]
     
    llyillyi, adria2, SkumpikaNina și alți 17 apreciază asta.
  4. EVE.violetta

    EVE.violetta Legendă vie

    ...banii din hârtie nu sunt, de fapt, din hârtie (celuloză), ci din bumbac, pentru că rezistă mai mult?
     
    llyillyi, adria2, SkumpikaNina și alți 17 apreciază asta.
  5. bondarul11

    bondarul11 Talent de excepţie

    Cuvintul "Amin" care inseamna "Asa sa fie" - apare de 13 ori in Vechiul Tastament si de 119 in Noul Testament?

    "Aleluia" , inseamna "Laudat fie Domnul" - apare doar in Psalmi (in Vechiul Testament)
     
    jacobs_fy, llyillyi, adria2 și alți 21 apreciază asta.
  6. roliana57

    roliana57 Legendă vie

    Siati ca,
    În nordul extrem al României se află un monument unic în lume. Biserica jumătate catolică, jumătate ortodoxă din satul botoşănean Hilişeu Crişan, veche de mai bine de 200 de ani cu o legendă care a traversat secolele.
    În aparenţă, pare un sat sărac, tipic nordului uitat al României, un cătun aproape de graniţa cu Ucraina.
    Pe partea stângă a drumului, dinspre Dorohoi către Hilişeu Horia, chiar la marginea şoselei ni se indică existenţa unui monument istoric de categoria A, adică de interes naţional.
    Pe deal se zăreşte un monument uluitor prin frumuseţea sa: o veche biserică ortodoxă din lemn, frumos decorată, înlănţuită de un zid cu sfinţi şi o clopotniţă ce aduce aminte de mânăstirile catolice ale benedictinilor.
    Propriu-zis, pe deal se vede o biserică unicat, aşa cum nu se mai găseşte nicăieri în lume şi care pentru prima dată de la Schisma din 1054, uneşte în trupul ei catolicismul şi ortodoxia.
    ”Este biserica jumătate catolică, jumătate ortodoxă. Un unicat, o adevărată bijuterie arhitectonică a unor vremuri de mult apuse”.

    Pe vizitator, prima dată îl întâmpină masiva clopotniţă a lăcaşului de cult, construită din cărămidă, pe bază de piatră. Zidurile, ca şi clopotniţa au influenţe baroce, semănând mai mult a incintă de mănăstire apuseană şi pe care nimeni nu s-ar aştepta să le găsească în nordul României.
    Pe zid, tot de influenţă barocă, se află 13 statui catolice, sculptate direct în piatră. Sunt impozante fiindcă sunt făcute în mărime naturală şi îi reprezintă pe cei 12 apostoli alături de Iisus Hristos. Trecând de poarta tot de influneţă catolică, se ajunge în faţa unei biserici ortodoxe din lemn, care este de fapt inima acestui complex bisericesc. Impresionează prin dimensiunile şi vechimea ei.
    Este o biserică ţărănească de acum mai bine de 200 de ani, ridicată din bârne groase de stejar, peste care a fost decorat cu grijă, lemnul. Acoperită cu draniţă şi un frumos pridvor făcut ”din bardă” completează această construcţie ortodoxă după model ucrainian. Un balaur cu două capete, străjuieşete pridvorul alături de cinci rozete, simboluri misterioase, a căror însemnătate sau înţeles nu a fost descifrat nici astăzi. Dincolo de uşile masive de lemn, interiorul bisericii se deschide cu smerenie. Impresionează în lumina diafană, lăsată să intre atât cât trebuie de ferestrele înguste, catapeteasma din lemn de tei.
    ”Este un adevărat model al măiestriei artei lemnului, este lucrată cu foiţă de aur şi este formată din şapte rânduri de icoane în coloane cilindrice, cu sculpturi vegetale, ramuri, frunze şi fructe poleite cu aur”, spunea preotul paroh din Hilişeu Crişan, Gabriel Derscariu, care se îngrijea de vechea biserică. Totodată în interior se află un jilţ boieresc din lemn masiv, împodobit cu icoane şi simboluri ciudate, alături de un amvon sculptat cu măiestrie în lemn, protejat de un uriaş vultur sculptat.
    ”Este o îmbinare uluitoare de stiluri. Când vorbim de stiluri atât de diferite, oricine s-ar aştepta să iasă un kitsch. Nu este vorba despre aşa ceva aici. Este artă curată. Meşterii au reuşit să armonizeze aceste două stiluri diferite în aşa măsură încât a rezultat o capodoperă”.
    Biserica jumătate ortodoxă, jumătate catolică a început să fie ridicată în anul 1802. Atunci toate ţinuturile de până la Dorohoi, aparţineau marii familii boiereşti Curt.
    Istoricii spun că erau mari proprietari de pământuri, unde cultivau în principal grâul roşu, bogăţia ţinuturilor Botoşanilor. Centrul stăpânirii boierilor din familia Curt, unde aveau şi conacul, era satul de astăzi Hilişeu Crişan.
    ”Pe vremea boierilor se chema satul Curt.
    În anul 1832, biserica ortdoxă de lemn din satul boierului Curt, se îmbogăţeşete cu o fastuoasă clopotniţă catolică, cu un zid de aceleaşi facturi şi 13 statui baroce. Probabil, localnicii au rămas muţi de uimire, nu mai văzuseră aşa ceva niciodată, biserica satului devenise jumătate ortodoxă, jumătate catolică. Cel care a ordonat modificările în 1832 a fost chiar fiul boierului Alecu Curt.
    Legenda locului spune că a făcut toate acestea din iubire pentru o femeie. Mai precis pentru tânăra lui soţie, Ana Curt, de origine bistriţeană.
    Ana Berneasca, cum o chema de fată, era însă catolică, în timp ce Alecu era ortodox. Biserica este de fapt un simbol. Pentru a arăta că iubirea uneşte până şi religiile, Alecu a ordonat construirea de elemente catolice. Soţia sa ar fi venit cu ideea înconjurării bisericii ortodoxe cu ziduri şi simboluri catolice.
    Legenda spune că de fapt simbolul era acesta: biserica ortodoxă era reprezentantă de Alecu, iar Ana Curt era zidul şi clopotnița catolică. Alecu devenise inima Anei. Dealtfel în curtea bisericii au fost îngropaţi cei doi soţi.
    Deşi este un monument arhitectonic unic în Europa, fiind şi singura biserică în care se intră prin clopotniţă, biserica familiei Curt este o perlă arhitectonică ascunsă şi neştiută din nordul României. Turiştii care o vizitează fascinaţi, au auzit despre ea de la oamenii care au descoperit-o întâmplător.
     
    Modificat ultima dată: 28 Ian 2016
    llyillyi, H3ra, lucile71 și alți 19 apreciază asta.
  7. sosy_frumusica

    sosy_frumusica Împărat forum

    Stiati ca:
    -Un consum moderat si regulat de ciocolata ne face mai inteligenti. Cel putin asta deducem din studiu conform caruia exista o stransa legatura intre cantitatea de ciocolata consumata la nivelul unei tari si numarul de laureati Nobel pe care acea tara ii da.

    -Ciocolata poate invinge un sistem de securitate. Nu, nu este o gluma. De fapt, un hot de bijuterii a dat lovitura vietii sale in 2007 cand a reusit sa plece cu 27 de milioane de dolari dupa ce acesta a castigat increderea paznicilor unei banci din Antwerp, Belgia dupa ce le-a oferit ciocolata.

    -Cea mai lunga perioada din istoria sa, ciocolata a fost consumata in stare lichida.

    -In afara de variantele deja cunoscute de ciocolata neagra, cu lapte si alba, exista si ciocolata blonda.
    -Cea mai mare ciocolata din lume a fost creata in Marea Britanie, in octombrie 2011 si cantarea 5,792.5 kilograme.
    -Cel mai mare comerciant de ciocolata din lume este Aeroportul din Bruxelles. Magazinele specializate amplasate aici vand anual 800 de tone de ciocolata.
    -O ciocolata poate duce la descoperirea de multe secrete, inclusiv a parolelor de calculator. Un studiu realizat in 2004 in Marea Britanie a relevat ca peste 70% dintre cei chestionati s-au aratat dispusi sa divulge aceasta informatie in schimbul unei ciocolate.;)
     
    llyillyi, adria2, SkumpikaNina și alți 13 apreciază asta.
  8. jagarella

    jagarella Supervizor forum

    Data Pastilor este calculata de catre toti crestinii ca fiind prima Duminica de dupa luna plina, de dupa echinoctiul de primavara. Cu toate acestea Catolicii si Ortodocsii sarbatoresc Pastile la date diferite. Cauza?. Catolicii folosesc calendarul nou Gregorian iar Ortodocsii calendarul vechi Iulian. Totusi romanii Ortodocsi folosesc calendarul nou pentru data Craciunului si calendarul vechi pentru data Pastilor, spre deosebire de rusi si sarbi care utilizeaza calendarul vechi pentru amandoua sarbatorile.
     
    jacobs_fy, llyillyi, SkumpikaNina și alți 12 apreciază asta.
  9. malagambafane

    malagambafane Legendă vie

    Stiati ca... Barza este o pasare muta?
     
    llyillyi, adria2, SkumpikaNina și alți 13 apreciază asta.
  10. amalia2405

    amalia2405 Duce forum

    Stiati ca degetele unei dactilografe se misca cuo viteza de aprox 20 kilometrii pe ora atunci cind scrie un document la masina de scris sau calculator
     
  11. Aleksa

    Aleksa Pretendent

    Stiati ca exista un ingredient care poate inlocui oul atat in retetele dulci, cat si in cele sarate, iar partea cea mai buna este ca se afla in camara oricarei gospodine, este vorba despre aquafaba, mai precis reziduurile ramase in urma conservarii nautului, specialistii in domeniul bucatariei au folosit aquafaba ca substitut pentru oua in pregatirea deserturilor si a mancarurilor sarate???
     
    llyillyi, SkumpikaNina, dadan și alți 11 apreciază asta.
  12. thefallingangel13

    thefallingangel13 Comandant forum

    Stiati ca lalelele sunt de origine turcă? Numele lor vine, de fapt, de la cuvântul "tulbbend", care înseamnă turban - datorită formei.
     
    llyillyi, adria2, SkumpikaNina și alți 16 apreciază asta.
  13. cristimiha

    cristimiha Scriitor activ

    Stiiati ca:Energia folosita de creier ar fi suficienta pentru a aprinde un bec de 25 Watt.
     
    llyillyi, SkumpikaNina, dadan și alți 10 apreciază asta.
  14. Ambra.

    Ambra. Împărat forum

    Stiai ca?

    Jocul Farmerama, este un joc social care a debutat in luna noiembrie 2009, iar la inceputul lunii octombrie 2010, inregistra deja 13 milioane jucatori.Ca din iulie 2011, există peste 30 de milioane de utilizatori înregistrați in joc, si este disponibil în peste 30 de limbi diferite.
    Farmerama câștigat din 2010 de mai multe premii, printre care Premiul Lara , Premiul European pentru cel mai bun joc on-line și Premiul Developer in Germania pentru categoria cel mai bun joc on-line.
     
    llyillyi, goldhe, adria2 și alți 15 apreciază asta.
  15. ...anastasia74...

    ...anastasia74... Expert forum

    Stiai ca pasarea colibri este cea mai mica pasare din lume si singura care poate zbura si inapoi?!
     
    jacobs_fy, llyillyi, adria2 și alți 12 apreciază asta.
  16. kameliana59

    kameliana59 Comandant forum

    Stiati ca:
    Oasele care formeaza scheletul uman sunt foarte puternice? Extrem de puternice chiar. Un schelet de marimea unei cutii de chibrituri ar putea sustine o greutate de 9 tone;
     
    jacobs_fy, llyillyi, sosy_frumusica și alți 8 apreciază asta.
  17. stoiantudorel

    stoiantudorel Comandant forum

    stiti ca cele mai longevive animale sunt cele subagvatice primul loc il ocupa scoica quahog traind peste 400 ani
     
    llyillyi, adria2, SkumpikaNina și alți 8 apreciază asta.
  18. -crokyyy1234-

    -crokyyy1234- Analist forum

    Stiati ca Japonia este formata din peste 6.800 de insule ?!
     
    llyillyi, donnadmn, sosy_frumusica și alți 8 apreciază asta.
  19. SkumpikaNina

    SkumpikaNina Maestru forum

    Ştiaţi că… Hameiul folosit în fabricarea berii este înrudit cu marijuana?xD
     
  20. adria2

    adria2 Maniac forum

    Stiati ca :
    Exista o categorie de caini care nu latra ? Originar din Africa, Basenji este o rasa de caini de vanatoare definitivata in Anglia. Este precaut si rezervat cu strainii, protectiv cu familia fara a-si arata prea mult afectiunea, aceasta rasa nu latra, dar scoate niste sunete asemanatoare cu un strigat sau urlet. Nu sunt parteneri de joaca indicati pentru copii, nu suporta tachinarile.
     
    llyillyi, tudor1966, malagambafane și alți 6 apreciază asta.