„Ştiai că”?

Discuție în 'Jocuri de forum' creată de roliana57, 9 Iun 2015.

Dragă cititor al forumului nostru,

Dacă dorești să participi activ la discuțiile purtate, ai întrebări sau vrei să deschizi alte teme, este necesar să te conectezi în continuare în joc. În cazul în care nu ai încă un cont de joc, te rugăm să te înregistrezi. Ne bucurăm să te revedem în viitor în forumul nostru! CLICK AICI
  1. roliana57

    roliana57 Legendă vie

    Planeta noastră este plină de locuri uimitoare, unele de o frumusețe care-ți taie respirația, altele total neprimitoare. Oricum ar fi, aceste locuri se disting de restul lumii.
    Iată câteva dintre ele:
    1. Cel mai rece loc din lume: Stația Vostok, Antarctica

    Cea mai joasă temperatură înregistrată vreodată pe Pământ a fost de-89,2°C, pe 21 iulie 1983, la Vostok, o stație sovietică de cercetare din mijlocul Antarcticii.
    2. Cel mai fierbinte loc din lume: Valea Morții, California, SUA
    Conform Organizației Meteorologice Mondiale, cea mai ridicată temperatură din istorie s-a înregistrat în Valea Morții, în 1913:56,6°C.
    3. Cel mai umed loc din lume: Mawsynram, India
    Mawsynram, un sat situat în Nord-Estul Indiei, înregistrează precipitații medii anuale de 11872 mm (11m87cm). Potrivit Guinness World Records, în 1985 în Mawsynram s-au înregistrat precipitații de
    26.000 mm.
    4. Cel mai arid loc din lume: Deșertul Atacama, Chile
    Timp de 37 de ani, în Deșertul Atacama a plouat doar de patru ori. Media anuală a precipitațiilor este de sub 1 mm, iar la unele stații meteo nu s-a înregistrat niciun strop de ploaie de când se fac măsurători. În anumite zone, între 1570 și 1970 nu s-a înregistrat nicio ploaie torențială.
    5. Localitatea cu cel mai lung nume: Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu, Noua Zeelandă
    Un nume din 85 de litere, care în limba maori înseamnă „Vârful unde Tamatea, omul cu genunchi mari, care s-a cățărat pe munți și a înghițit pământ, i-a cântat la fluier iubitei sale”.
    6. Cel mai vântos loc din lume: Commonwealth Bay, Antarctica
    În lunile de iarnă din Commonwealth Bay, o densă masă de aer înghețat, cunoscută drept vântul katabatic, formează vânturi de până la 240km/oră.
    7. Cel mai activ vulcan din lume: Kilauea, Hawaii
    În 1983, vulcanul Kilauea a erupt în partea sudică a insulei Hawaii, iar de atunci nu s-a oprit! A distrus peste 200 de case, dar a creat peste 220 de hectare de pământ nou.
    8. Cel mai înzăpezit loc din lume: Paradise, Washington, SUA
    Numele locului este înșelător. În Paradise, o stațiune din Muntele Rainier, a înregistrat în iarna anului 1971, un strat de zăpadă de 28,5 metri! Ninsoarea anuală minimă a fost de 8 metri, în iarna 1939 –1940.
    9. Cel mai plat loc din lume: Salar de Uyuni, Bolivia
    Cu o suprafață de peste 10.000 de kilometri pătrați, Salar de Unyuni este cel mai plat loc din lume, înălțimea sa variind cu mai puțin de un metru pe întreaga suprafață. Datorită acestui lucru, agențiile spațiale folosesc Salar de Uyuni pentru a calibra altimetrele de pe sateliți.
    10. Cel mai populat loc din lume: Tokyo
    În 2015, populația capitalei Japoniei era de 37,8 milioane, cea mai mare populație înregistrată vreodată într-un singur oraș.
    11. Cea mai mică insulă din lume: Bishop Rock, Anglia
    Bishop Rock are aproximativ 730 de metri pătrați și se află la 45 de kilometri de coasta sud-vestică a peninsulei Cornish din Anglia.
    12. Cea mai izolată insulă din lume: Tristan da Cunha
    Orașul cel mai apropiat de Tristan da Cunha este Cape Town, situat la aproape 2.800 de kilometri depărtare, în Africa de Sud.
    13. Cel mai friguros loc populat din lume: Oymyakon, Rusia
    Iarna, temperaturile din Oymyakon scad până la -50°C, iar cea mai scăzută temperatură înregistrată aici a fost de -71,2°C, în 1924.
    14. Cea mai mare altitudine din lume: Vârful Everest, granița dintre China și Nepal
    Cu o altitudine de 8848 metri, Everestul a fost numit după George Everest, topograful general al Indiei între 1830 și 1843.
    15. Punctul cel mai îndepărtat de centrul Pământului: Chimborazo, Ecuador
    În timp ce Everestul este cel mai înalt punct măsurat de la nivelul mării, Chimborazo (Ecuador) este punctul cel mai îndepărtat de centrul Pământului.
    16. Cea mai mică altitudine din lume: Marea Moartă
    Marea Moartă este situată la 414 metri sub nivelul mării și este una dintre cele mai sărate mase de apă din lume.
    17. Cea mai adâncă peșteră din lume: Krubera, Georgia
    De la explorarea ei inițială, în 1956, peștera Krubera a fost cartografiată până la o adâncime de 2.196 metri și pe o lungime de aproape 2,5 kilometri.
    18. Cea mai înaltă cascadă din lume: Angel Falls, Venezuela
    Apa din Angel Falls cade năprasnic de la o înălțime de 979 de metri, aceasta fiind cea mai înaltă cascadă de pe Pământ.
    19. Cel mai scump loc din lume: Singapore
    Conform studiului cu privire la costul de trai realizat de Economist Intelligence Unit în 2016, Singapore a fost în ultimii trei ani cel mai scump oraș din lume.
    20. Țara cu cei mai fericiți oameni din lume: Danemarca
    Conform raportului realizat de Organizația Națiunilor Unite în 2016, Danemarca este țara cu cei mai fericiți oameni din lume.






    Cum îţi dai seama că orezul pe care îl consumi este contrafacut/conţine plastic! ATENTIE!!!
    China ramane cel mai important producator de orez din lume. Regatul Mijlociu are o productie de peste 200 milioane de tone pe an, exportand in toate colturile lumii.
    Consumatorii trebuie sa tina seama de faptul ca exista pe piata orez contrafacut.
    Cum iti dai seama?
    Amidonul din cartofi este amestecat cu plastic si astfel se ajunge la o compozitie asemanatoare orezului. La final, i se adauga o aroma de orez si este gata de trimis pe piata.
    Medicii avertizeaza ca trei portii de orez pot fi echivalentul ingurgitarii unei pungi de plastic.
    Cu ajutorul acestor 4 trucuri, veti putea afla daca orezul pe care il consumati este contrafacut:
    1. Testul apei

    Puneti o lingura de orez nefiert, intr-un pahar cu apa rece si amestecati bine. Daca orezul ajunge pe fundul paharului, atunci este pur. Daca boabele raman la suprafata, contin plastic.
    2. Testul focului
    Puneti cateva boabe pe foc. Daca se aprind imediat si miros a plastic ars, nu trebuie sa il consumati!
    3. Testul cu mojarul
    Atunci cand zdrobiti boabele de orez in mojar, trebuie sa arate ca o pudra alba, fina. Daca orezul este contrafacut, pudra va fi galbuie.
    4. Testul mucegaiului
    Pentru a va asigura ca nu gatiti orez contrafacut, fierbeti cateva boabe, apoi puneti-le intr-o cutie inchisa cu capac si lasati- le sa stea cateva zile. Daca fac mucegai, puteti gati orezul, daca nu, inseamna ca este contrafacut.
     
    Modificat ultima dată de către moderator: 11 Mar 2017
    jacobs_fy, florida1010, lucile71 și alți 26 apreciază asta.
  2. malagambafane

    malagambafane Legendă vie

    Stiati ca...
    Teama irationala de sarbatoarea halloween-ului se numeste Samhainofobie. Numele vine de la ,,Samhain,, o sarbatoare pe care celtii o tineau la finalul sezonului de stringere a recoltei. Cu timpul,aceasta si-a schimbat numele in Halloween.
     
    McDouglas98, jacobs_fy, florida1010 și alți 25 apreciază asta.
  3. donnadmn

    donnadmn Legendă vie

    Știați că…
    1. Rețeaua de transport în comun de suprafață din București este cea de a patra cea mai mare din Europa (și una dinte cele mai dense de pe continent, transportând 2,3 milioane de pasageri pe zi).
    [​IMG]
    2. Bancnota românească de 10 bani pusă în circulație în 1917 este cea mai mică bancnotă din lume. Dimensiunile acesteia erau de doar de 2,75 x 3.80 cm.
    [​IMG]
    3. Biserica de lemn a Mănăstirii Săpânța-Peri este cea mai înaltă biserică de lemn din lume. Construcția are o înălțime totală de 78 metri, se află pe malul Tisei și fost realizată între anii 1998 și 2003. Turla mănăstirii este vizibilă de la o distanță de cinci kilometri peste Tisa și poate fi admirată de românii din Transcarpația, regiune a Maramureșului istoric rămasă în Ucraina.
    [​IMG]
    4. Cel mai scump ziar din lume este un ziar românesc. Zimbrulu și Vulturulu, gazetă bisăptămânală politică și literară și primul ziar de orientare unionistă, a apărut pe 3 iulie 1850, la Iași. Un exemplar din 1858, expediat către un destinatar din Galați, a fost achiziționat în anul 2007 de către colecționarul londonez Joseph Hackmey pentru suma de 1.115.000 USD (830.000 euro). Valoarea ridicată a exemplarului este dată și de faptul că acesta are aplicate pe prima pagina opt timbre din cea de a doua emisiune Cap de bour (unele dintre cele mai valoroase timbre din lume).
    [​IMG]
    5. Există o religie născută pe teritoriul României și care este astăzi este răspândită în Statele Unite ale Americii, Scoția, Țările de Jos și Ungaria. Este vorba despre credința unitariană, care a apărut în Transilvania la mijlocul secolului al XVI-lea.
    [​IMG]
    Biserică unitariană din San Jose, SUA
    6. Canalul Dunăre-Marea Neagră este pe locul trei în lume în topul celor mai lungi căi de navigație create de mâna omului (după Canalul Suez și Canalul Panama). Pentru construcția sa au fost excavați 294 milioane m3 la canalul principal și alte 87 milioane m3 la ramura nordică, Poarta Albă-Midia Năvodari (mai mult cu 25 milioane decât la Canalul Suez și cu 140 milioane decât la Canalul Panama). Construirea canalului a necesitat o investiție de circa 2 miliarde de dolari, ceea ce presupune o durată de recuperare a investiției de peste 600 de ani…
    [​IMG]
    7. Strada Sforii din Brașov este cea de a treia cea mai îngustă stradă a Europei (după Spreuerhofstraße din Germanania și Parliament Street din England Anglia). Strada are 83 de metri lungime, iar lățimea ei este cuprinsă între 1,11 și 1,35 m.
    [​IMG]
    8. Soprana Alma Gluck, una din cele mai faimoase artiste licrice ale lumii și prima cântăreață de operă care a reușit să vândă 1 milion de înregistrări, s-a născut La Iași, pe 11 mai 1884.
    [​IMG]
    9. Și, tot în 1884, Timișoara devenea primul oraș din Europa continentală cu străzile iluminate electric.
    [​IMG]
    10. Cele mai vechi fosile de homo sapiens din Europa au fost descoperite în sud-vestul României, în Peștera cu Oase. Fosilele, provenind de la trei indivizi (numiți de cercetători “Oase 1”, “Oase 2” și “Oase 3”), au fost datate la o vechime de 35.000 de ani, sau 40.500 folosind date calibrate.
    [​IMG]
    11. Cea mai înaltă sculptură din Europa este chipul lui Decebal sculptat într-o stâncă de la Cazanele Dunării. Basorelieful are 55 m înălțime și o lățime de 25 m. Alte dimensiuni: lungimea ochilor: 4,3 metri; lungimea nasului: 7 metri; lățimea nasului: 4 metri.
    [​IMG]
    12. Palatul Parlamentului este cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafață din lume, cea mai scumpă clădire administrativă din lume și cea mai grea clădire din lume. Cu o suprafață desfășurată de 330.000 m², se află pe locul 2 în lume la capitolul “Clădiri Administrative” (după clădirea Pentagonului), iar din punct de vedere al volumului, cu cei 2.550.000 m³ ai săi, pe locul 3 în lume, după clădirea de asamblare a rachetelor spațiale de la Cape Canaveral din Florida și după piramida lui Quetzalcoatl din Mexic.
    [​IMG]
    13. Muzeul Astra din Sibiu este al doilea cel mai mare muzeu în aer liber din Europa. Se întinde pe o suprafață de 96 hectare, din care expoziția propriu-zisă ocupă 42 de hectare.
    [​IMG]
    14. Cea mai lungă poezie de dragoste din lume este Luceafărul, de Mihai Eminescu.Un record “oficializat” în februarie 2009.
    [​IMG]
     
    Modificat ultima dată de către moderator: 4 Noi 2016
    MaryOTool, paulici_01, jacobs_fy și alți 35 apreciază asta.
  4. sosy_frumusica

    sosy_frumusica Împărat forum

    Stiati ca...

    Cand pisicile sunt fericite isi framanta labutele.
    O pisica va cadea de la inaltime respectand mereu acelasi tipar de miscare a corpului. Prima data ea isi roteste capul, apoi isi roteste coloana vertebrala si isi aliniaza picioarele din spate. Ulterior isi arcuieste spatele pentru a reduce impactul la cadere. De aceea pisicile pot cadea de la inaltimi mari fara a se rani.
    Pisicile pot simti tonul vocii tale, asa ca isi pot da seama cand le vorbesti frumos si cand le certi, insa nu inteleg pedepsele asa cum o fac oamenii - de aceea vei avea impresia ca pisicii nu ii pasa cand face vreo boacana.
    Pisicile au o vedere extraordinara. Ele pot vedea orice pe o distanta de pana la 36 de metri, avand vederea periferica la 285 de grade. Ele vad foarte bine si noaptea si au nevoie de doar 1/6 din cantitatea de lumina necesara oamenilor.
    Pisicile nu au glande sudoripare ca oamenii si transpira prin labute. Ele au 5 degete la labutele din fata si 4 degete la cele din spate.
    O pisica "toarce" de 26 de ori in fiecare secunda, echivalentul unui motor diesel care sta pe loc.
    Auzul pisicilor este unic - ele pot auzi ultrasunete! Rozatoarele folosesc ultrasunete pentru a comunica, iar pisica le aude, ceea ce cainii si oamenii nu pot face.
    Ai observat o pisica a carei coada este curbata in prezenta ta? Inseamna ca te iubeste.
    Pisicile isi folosesc mustatile pentru a verifica daca un spatiu este prea mic pentru ca ele sa incapa acolo. Pisicile nu au clavicula, ceea ce inseamna ca pot incapea in spatii mici cat capul lor.
     
    Modificat ultima dată de către moderator: 14 Noi 2016
    MaryOTool, paulici_01, jacobs_fy și alți 25 apreciază asta.
  5. EVE.violetta

    EVE.violetta Legendă vie

    Stiati ca...
    Animalele care dorm cel mai putin sunt girafele – 1,9 ore pe zi (in reprize de 5-10 minute), cerbul, specia Roe – 3,09 ore pe zi si elefantul asiatic -3,1 ore pe zi.
    Animalele care dorm cel mai mult – Koala – 22 de ore pe zi, liliacul maro – 19,9 ore pe zi si rozatoarele pangolinii – 18 ore pe zi.
     
    MaryOTool, jacobs_fy, florida1010 și alți 24 apreciază asta.
  6. matusam

    matusam Legendă vie

    Citeşte mai jos 25 de curiozităţi din psihologie.
    1. Oamenii sunt mai fericiţi atunci când sunt ocupaţi. Acest lucru îi ajută să rămână optimişti.
    2. Fericirea, supărarea, tristeţea, frica, repulsia şi uimirea sunt singurele şase emoţii care se pot exprima universal, peste tot în lume.
    3. Consumul de ciocolată eliberează în organism aceleaşi substanţe chimice care se secretă atunci când suntem îndrăgostiţi.
    4. Oamenii sunt mai sinceri atunci când sunt obosiţi.
    5. O îmbrăţişare scurtă, de numai 25 de secunde, eliberează în corp substanţe chimice care sporesc încrederea în persoana pe care o iei în braţe.
    6. Studiile arată că pierderea telefonului mobil generează o panică similară cu cea provocată de o experienţă care pune viaţa în pericol.
    7. Atunci când gândesc în altă limbă, oamenii au tendinţa să fie mai logici.
    8. Nicio persoană oarbă nu a fost diagnosticată vreodata cu schizofrenie.
    9. Elevii de liceu din ziua de azi suferă de acelaşi nivel de anxietate ca pacienţii medicilor psihiatri din anii ‘50.
    10. Creierul înregistrează respingerea drept durere.
    11. Cam 30% din timp, gândurile ne zboară aiurea.
    12. Cele mai clare amintiri pe care le avem sunt probabil greşite.
    13. Chiar şi iluzia progresului îi motivează pe oameni.
    14. Dependenţa de Internet a fost declarată boală mintală.
    15. Nu există cu adevărat multi-tasking.
    16. Inconştientul nostru este cel care ştie şi decide primul.
    17. Oamenii pot lega relaţii apropiate, autentice cu aproximativ 150 de persoane.
    18. Când ne amintim un eveniment din trecut, ne amintim de fapt ultima oară când ne-am amintit de el. Nu ne amintim evenimentul în sine, ci amintirea lui.
    19. Cantităţi mai mici de informaţii sunt mai uşor de reţinut
    20. Amintirile se distorsionează în timp, fiecare om ajungând să aibă cel puţin o amintire falsă
    21. Oamenii cu un scăzut respect de sine sunt în general violenţi.
    22. 80% din conversaţiile oamenilor sunt despre nemulţumiri.
    23. Oamenii care fac voluntariat sunt mai mulţumiţi de viaţa lor.
    24. Creierul uman este mai creativ atunci când e obosit.
    25. Relaţiile interumane sunt mai benefice pentru sănătate decât sportul.
     
    MaryOTool, McDouglas98, paulici_01 și alți 32 apreciază asta.
  7. Hi_Im_King

    Hi_Im_King Scriitor activ

    38 curiozitati despre tigri !

    1.
    Tigrul este cel mai mare membru al familiei felinelor; acesta poate ajunge la 3.5 metri lungime si peste 300 kg.
    2. Au existat 9 subspecii de tigru: Bengalez, Siberian, Indochinez, Chinez de Sud, Sumatran, Malaezian, Caspic, Javanez si Balinez, dintre care ultimele 3 sunt disparute, una este disparuta in salbaticie iar restul sunt pe cale de disparitie;
    [​IMG]
    Tigru Sumatran.
    3. La inceputul anilor 1900 existau in jur de 100.000 de exemplare de tigri; in prezent se estimeaza ca au mai ramas in jur de 3000-4500;
    4. Fiecare tigru din lume are propriul model de dungi, la fel cum fiecare om are amprente unice;
    5. Cea mai mare subspecie de tigru este tigrul Siberian;
    [​IMG]
    Tigrul Siberian.
    6. Cele mai vechi fosile de tigru au fost descoperite pe teritoriul Chinei si se crede ca au peste 2 milioane de ani;
    7. Datorita numarului din ce in ce mai mic al tigrilor, oamenii au inceput sa imperecheze in captivitate tigrii cu leii; Combinatia de tigru si leoaica se numeste Tiglon, iar combinatia de leu si tigroaica se numeste Liger;
    8. Desi este unul dintre cele mai de temut animale de pe pamant, se pare ca un tigru face o victima la 20 de incercari;
    9. Spre deosebire de majoritatea felineor, tigrii adora apa; acestia sunt excelenti inotatori si deseori in timpul zilei se relaxeaza in iazuri, parauri sau rauri;
    [​IMG]
    10. Cel mai cunoscut tigru din lume este Tigger, personajul din desenul animat Winnie the Pooh;
    11. Conform unui sondaj realizat de postul Animal Planet, tigrul este animalul preferat al oamenilor. Tigrii au primit 21% din voturi, cu 1% mai mult decat cainii;
    12. Tigrii pot face salturi de pana la 10 metri;
    [​IMG]
    13. Spre deosebire de pisici, tigrul are pupilele rotunde;
    14. Majoritatea tigrilor au ochii galbeni, dar tigrii albi au ochii albastri datorita legaturii genetice intre ochii albastrii si blana alba;
    15. Tigrii isi marcheaza teritoriul prin zgarierea copacilor si prin urina;
    16. Un tigru isi poate da seama de varsta, genul si starea de reproducere a altui tigru dupa mirosul urinei;
    17. Desi nu sunt adaptati la intuneric, tigrii vad noaptea de 6 ori mai bine decat oamenii;
    18. In mod normal tigrii nu rag la alte animale ci rag doar cand doresc sa comunice cu alti tigrii aflati la distanta; un tigru care se pregateste de atac mai degraba maraie;
    19. Cand mai multi tigrii sunt prezenti in jurul unei prazi, masculii vor astepta ca femelele si puii sa manance prima data, spre deosebire de lei, care fac invers. Tigrii nu se lupta aproape niciodata pe hrana, ci isi asteapta randul;
    20. Modelul de dungi de pe fruntea unui tigru se aseamana cu simbolul chinezesc pentru “rege”, oferindu-i acestuia un statut cultural regal;
    [​IMG]
    21. Femelele sunt fertile doar patru sau cinci zile pe an, timp in care se imperecheaza. Dupa 3 luni tigroaica naste 2 sau 3 pui, care vor fi orbi in prima saptamana de viata;
    22. Semnele de pe blana unui tigru se afla si pe piele; prin urmare, si un tigru tuns ar avea dungi;
    23. Tigrul prefera sa vaneze animale mari prin ambuscada. In unele zone din India, oamenii poarta masti la ceafa, ca sa nu fie atacati din spate de tigrii;
    24. Tigrii nu pot toarce. Pentru a-si arata fericirea tigrii isi inchid ochii. Acest lucru se datoreaza faptului ca pierderea vederii reduce apararea, astfel tigrii (si multe alte feline) inchid ochii in mod intentionat doar cand se simt confortabil si in siguranta;
    [​IMG]
    Tigru fericit.
    25. Tigrul poate alerga cu 60 km/h;
    26. De multe ori tigrii imita sunetele scose de alte animale pentru a-si atrage prada;
    27. Desi de cele mai multe ori tigrii isi ucid prada cu ajutorul coltilor lungi de 10 cm, uneori pot lovi si cu labele din fata. O singura lovitura este destul puternica incat sa sparga craniul unui urs sau sa-i rupa spatele;
    [​IMG]
    28. Saliva tigrului este un bun antiseptic. Acesta isi linge ranile pentru a le dezinfecta;
    29. Picioarele tigrului sunt atat de musculoase incat acesta poata ramane in picioare chiar si cand e mort;

    30. La fel ca la celelalte feline, limba tigrului este acoperita cu peri, astfel incat cand se spala isi piaptana si blana in acelasi timp;
    [​IMG]
    31. Tigrii pot trai pana la 25 de ani, atat in salbaticie cat si in captivitate;
    32. Felinele in general au o memorie mai buna decat orice alt animal, inclusiv omul; memoria pe termen scurt a tigrului dureaza de 30 de ori mai mult decat cea a omului; amintirile tigrilor sunt retinute cu ajutorul unor sinapse foarte puternice, adica tigrii isi aduc aminte foarte multe informatii si nu uita atat de usor precum omul;
    33. Tigrul este un animal solitar. Se grupeaza cu alti indivizi doar pentru a vana sau a ingriji o mama cu pui;
    34. Un tigru poate consuma pana la 30 kg de carne la o masa, dar in medie mananca in jur de 5 kg;
    35. Pot trece cateva zile ca un tigru sa-si termine de mancat toata prada. Acesta mananca pana se satura apoi isi camufleaza vanatul cu frunze si pamant si revine cand ii este foame iar;
    36. Cand se deplaseaza, tigrul isi retrage ghearele pentru a nu lasa urme;
    36. Creierul unui tigru cantareste in jur de 300 de grame; dupa ursul polar, are cel mai mare creier dintre toate carnivorele;
    37. Ragetul unui tigru poate fi auzit de la o distanta de 3 km; se spune ca, de la mica distanta, ragetul unui tigru poate paraliza de frica un om;
    [​IMG]
    38. Dieta unui tigru poate varia de la broaste si rozatoare pana la animale de talie mare precum cerbul, bivolul sau chiar ursul.
     
    MaryOTool, paulici_01, jacobs_fy și alți 25 apreciază asta.
  8. dulcica1970

    dulcica1970 Supervizor forum

    [​IMG]
    Știați că… Turnul Londrei este cel mai vechi obiectiv turistic din lume?
    Denumit Palatul Regal și Cetatea Majestății Sale, Turnul Londrei este de fapt un castel alcătuit din trei curți interioare concentrice Cea din interior conține Turnul Alb. La nord, est și vest, clădirea este încercuită de curtea mijlocie, construită în timpul domniei lui Richard Inimă-de-Leu. Curtea exterioară care înconjoară castelul a fost construită în timpul lui Edward I.
    A fost declarat obiectiv turistic încă din perioada elisabetană – între anii 1558-1603 și a devenit repede cel mai vizitat loc din Londra fiind prezentat în cronicile vremii.
    Cele mai populare încăperi ale turnului erau Menajeria Regală precum și expozițiile de armuri. În cursul anului 1669 aici sunt expuse public Bijuteriile Coroanei care atrag și în prezent mulți turisti.
    Popularitate turnului a crescut foarte mult în secolul al XIX-lea, iar administratia complexului a construit in anul 1851 o clădire specială numai pentru vânzarea de bilete.
    La sfârșitul secolului XIX castelul era vizitat anual de peste 500.000 de persoane.
    În cursul anului 1988, Turnul Londrei a fost adăugat pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial atât ca recunoaștere a importanței sale globale cât și pentru conservarea locației.
     
    MaryOTool, paulici_01, jacobs_fy și alți 18 apreciază asta.
  9. Ambra.

    Ambra. Împărat forum

    Traditii.

    Mărţişorul - micul obiect-bijuterie prins într-un şnur alb-roşu - este un simbol al reînnoirii timpului şi al renaşterii naturii, odată cu venirea primăverii, dar şi al speranţei, fiind dăruit celor dragi pentru a le aduce noroc şi belşug.

    În general, femeile şi fetele primesc mărţişoare şi le poartă pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primăverii. În Moldova însă, obiceiul este ca fetele să dăruiască mărţişoare băieţilor. Împreună cu mărţişorul se oferă adesea şi flori timpurii de primăvară, cea mai reprezentativă fiind ghiocelul.

    Semnificaţia firelor alb şi roşu ce se împletesc într-un şnur de care este prins un mic obiect este relevată şi de unele legende. Astfel se spune că Soarele ar fi coborât pe pământ în chip de fată frumoasă şi ar fi fost ţinut prizonier de un zmeu. Pentru a-l elibera, un voinic s-a luptat cu zmeul vărsându-şi sângele în zăpadă. Soarele a urcat din nou pe cer şi, în locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei - vestitori ai primăverii.

    Conform unui mit care circulă în Republica Moldova, în prima zi a lunii martie, frumoasa primăvară a ieşit la marginea pădurii şi a observat cum, într-o poiană, într-o tufă de porumbari, de sub zăpadă răsare un ghiocel. Iarna a chemat vântul şi gerul să distrugă floarea şi ghiocelul a îngheţat, însă primăvara a dat la o parte zăpada, rănindu-se la un deget din cauza mărăcinilor. O picătură de sânge fierbinte a căzut pe floare făcând-o să reînvie. În acest fel, primăvara a învins iarna, iar culorile mărţişorului fac trimitere la sângele roşu pe zăpada albă.

    Se spune că, în vechime, mărţişorul era confecţionat din două fire răsucite de lână colorată - albă şi neagră sau albă şi albastră - şi era dăruit în prima zi din luna martie. Obiceiul mărţişorului este de fapt o secvenţă dintr-un scenariu ritual de înnoire a timpului - primăvara, la moartea şi renaşterea simbolică a Dochiei.
    Unele tradiţii spun că firul mărţişorului, funie de 365 sau 366 de zile, ar fi fost tors de Baba Dochia, în timp ce urca turma la munte. Asemănător Ursitoarelor care torc firul vieţii copilului la naştere, Dochia torcea firul anului primăvara, la naşterea timpului calendaristic. De aceea, mărţişorul este numit de etnologul Ion Ghinoiu "funia zilelor, săptămânilor şi lunilor anului, adunate într-un şnur bicolor".

    În unele zone, copiii purtau mărţişorul 12 zile la gât, iar apoi îl legau de ramura unui pom tânăr. Dacă în acel an pomului îi mergea bine însemna că şi copilului îi va merge bine în viaţă. În alte cazuri, mărţişorul era pus pe ramurile de porumbar sau păducel în momentul înfloririi lor, copilul urmând să fie alb şi curat ca florile acestor arbuşti.

    În prezent, mărţişorul este purtat întreaga lună martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că aceasta va aduce belşug în casele oamenilor. Se zice că dacă cineva îşi pune o dorinţă în timp ce atârnă mărţişorul de pom, aceasta se va împlini. La începutul lui aprilie, într-o mare parte a satelor României şi Moldovei, pomii sunt împodobiţi de mărţişoare. În Transilvania, mărţişoarele se atârnă de uşi, ferestre, de coarnele animalelor domestice, întrucât se consideră că astfel se vor speria duhurile rele.

     
    MaryOTool, paulici_01, jacobs_fy și alți 23 apreciază asta.
  10. Criselt

    Criselt Legendă vie

    Curiozitati din chimie
    Ştiaţi că:
    - numele hidrogenului înseamnă "generator de apă"?
    - corpul unui om de 70 de kg cuprinde 6 kg de hidrogen, 44 kg de oxigen şi 14 kg de carbon ?
    - metanul a fost descoperit de A. Volta în anul 1778 în mâlul bălţilor?
    - 1 km pătrat de pădure de conifere elimină în atmosferă o cantitate de oxigen de 10 ori mai mare decât aceeaşi suprafaţă cultivată cu culturi agricole?
    - Marea Moartă are o salinitate de 240g/litru?
    - cele 7 metale cunoscute în antichitate sunt: aur, argint, cupru, plumb, mercur, fier şi staniu?
    - din cele 109 elemente chimice cunoscute, 92 se găsesc în natură, iar restul au fost obţinute pe cale artificială?
    - diametrele aproximative ale atomilor sunt cuprinse între 0,0000001 mm (hidrogen) şi 0,0000005 mm (cesiu)?
    - într-un punct minuscul desenat cu creionul sunt 30.000.000.000.000.000 de atomi?
    - numele celui mai rar element de pe Pământ este astatiniu (69 mg în toată scoarţa Pământului)?
    - pentru prima oară în lume, profesorul Hatsujiro Hashimoto, de la Universitatea din Osaka, a realizat fotografierea structurii interne a atomului?
    - electronul gravitează în jurul nucleului atomului cu o viteză de aproximativ 2000 km/s? Cu o astfel de viteză electronul ar putea înconjura Pământul în 20 de secunde?
    - clorul este primul halogen obţinut în stare liberă (1774)?
    - clorul a fost primul gaz folosit ca armă de luptă, de către germani, în primul război mondial?
    - "azot” înseamnă “fără viaţă”?
    - cel mai vechi material plastic este celuloidul, fabricat în Statele Unite în 1870 pentru a înlocui fildeşul bilelor de biliard?
    - apa regală este unul din puţinii reactivi care pot dizolva aurul şi platina? Dar că aceasta constă dintr-un un amestec de acid clorhidric şi azotic?
     
    MaryOTool, McDouglas98, paulici_01 și alți 21 apreciază asta.
  11. kameliana59

    kameliana59 Comandant forum

    Stiati ca Muntii Carpati reprezinta al doilea cel mai lung lant muntos din Europa? Au o lungime de aproximativ 1.500 km, dupa Muntii Scandinaviei, ce au 1.700 km.
    [​IMG]
    Stiati ca Muntii Carpati sunt populati de cel mai mare numar de ursi bruni, lupi si lincsi din Europa?
    Stiati ca Romania curpinde mai bine de 12.000 pesteri si avene? Si specialistii spun ca nu sunt descoperite inca toate.
    Stiati ca in Sfinxul din Muntii Bucegi are aceeasi inaltime ca si faimosul Sfinx din Egipt? Tocmai din acest motiv unii cercetatori cred ca ar fi executat de catre oameni si nu de fortele naturii, infatisand o zeitate.
    Stiati ca Romania prezinta cel mai lung lant de munti vulcanici din Europa? Acesta este Muntii Oas – Muntii Tibles – Muntii Calimani – Muntii Gurghiu – Muntii Harghita.
    Stiati ca Lacul Sfanta Ana este singurul lac vulcanic din Romania? Il gasim in varful Masivului Ciomatu, judetul Harghita.
    [​IMG]
    Stiati ca Pestera Huda lui Papara este una dintre cele mai lungi, cele mai denivelate, cele mai dificile, cu cele mai mari sali, cu cele mai inalte galerii, cu cel mai lungi cursuri subterane, cu cele mai mari debite, cu cele mai mari cascade, cu cele mai mari colonii de lilieci din Europa, cu cele mai lungi si mai numeroase excentrite, cu cele mai mari depozite de chiropterit din Romania? O gasim in Muntii Trascaului.
    Stiati ca Muntii Bucegi sunt „suspectati” de fenomene paranormale? Din declaratii de la diversi oameni si cercetatori se afla ca exista o zia de aproximativ un kilometru unde organismul se revitalizeaza brusc si nu obsoseste. Zona se afla pe Valea Ialomitei, in locatia numita „Sapte izvoare”. Pe langa aceasta, aici s-a simtit si masurat campuri energetice foarte puternice, ce au fost legate de extrateresti, lumi subterane, galerii si tuneluri ce nu par slefuite de vreme, ci de … cineva.
    Stiati ca langa orasul Mihailesti din judetul Giurgiu, la Nucet, care pe vremea dacilor facea parte din cetatea numita Argedava, s-au descoperit scheletii a 80 de uriasi? Masurau in jur de 5 metri. Deci se pare ca povestile din folclor nu sunt numai povesti…
    Stiati ca la Pestera Movile din Dobrogea a fost descoperit primul ecosistem din lume a carui viata se bazeaza pe chemosinteza (sunt [​IMG]formate substante organice, in special carbohidrati, din substante anorganice, precum dioxidul de carbon sau oxigenul)? Aici nu patrunde soarele nicio clipa, nu exista nicio sursa de apa ce vine din exterior. Este un ecosistem inchis, ceea ce e in pestera nu are nicio alimentatie din exterior. Organismele s-au adaptat si continua sa traiasca in Pestera Movile. Unele sunt chiar veninoase.

    Stiati ca ultimele cuvinte ale reginei Maria Antoaneta au fost:„Iertați-mă, domnule, n-am vrut!”

    [​IMG]
    Moartea reginei Mariei Antoaneta a Franței, prin ghilotinare, a fost cu siguranță un moment oripilant. Însă asta nu înseamnă că execuția de pe 16 octombrie 1793 n-a fost o sărbătoare, mulți revoluționari francezi fiind încântați să-și ia adio de la extravaganta regină.
    Pentru ca spectacolul să fie deplin pentru miile de oameni adunați să asiste la eveniment, înainte de a urca pe eșafod, cu părul tăiat și purtând o rochie albă, Maria Antoaneta a fost plimbată prin Paris într-un coș deschis. În ciuda umilinței la care a fost supusă și perfect conștientă că urmează să moară, regina a rămas ”curajoasă și mândră până la capăt”, așa cum scria ziaristul Jacques Hebert.
    Ultimele cuvinte ale Mariei Antoaneta au fost ”Scuzați-mă, domnule, nu am vrut!” și i-au fost adresate călăului său, Henri Sanson, pe care îl călcase din greșeală pe picior la urcarea pe eșafod.

    STIATI CA:
    AXOLOTUL are o abilitate uimitoare de a se regenera?

    În timp ce mulți amfibieni pot regenera părți ale corpului, axolotii au o abilitate unică de a-si regenera complet membrele. Indiferent de câte ori axolotul își pierde un braț sau un picior, îl poate regenera fără cicatrici. Mai mult, amfibienii își pot regrupa coada, măduva spinării sau chiar părți din creier.
    Incredibil, cercetătorii au descoperit că, dacă amputeaza un membru al axolotului și îl plasează pe un alt axolot, el se va atașa ușor și va deveni o parte activă a corpului . Chiar mai surprinzător, atunci când au transplantat organe deteriorate de la un alt animal într-un axolot sănătos, organul s-a vindecat și a început să funcționeze corect. Într-un studiu etic dubios publicat în 1968, cercetătorii au transplantat capete axolotlate pe spatele altor axoloti. Noile capete au reacționat într-o manieră normală, comportându-se într-un mod care era independent de animalele gazdă. Un axolot a trăit timp de 65 de săptămâni cu un cap transplantat pe spate.

    Axolotii au branhii

    Creaturile ciudate au branhii exterioare - mușchii strălucitori care se dau din cap. Aceste ghilimele sunt folosite pentru a absorbi oxigenul și de multe ori se aprind când axolotul se simte amenințat.
    De asemenea, au plămâni

    De parcă nu ar fi fost determinat să trăiască în mare sau pe uscat, axolotlii au și o pereche de plămâni caz. Deși, de obicei, acestea rămân nedezvoltate, acești plămâni cresc dacă axolotul este plasat în apă puțin adâncă. În cazuri extrem de rare, cum ar fi când habitatul lor se usucă, un axolotl va ieși din apă pentru a deveni un salamandru complet adult.

    [​IMG]

    [​IMG]
     
    Modificat ultima dată: 16 Iul 2018
    MaryOTool, paulici_01, dulcica1970 și alți 16 apreciază asta.
  12. popescudana42

    popescudana42 Legendă vie

    Stiati ca pe locul doi in topul celor mai lungi denumiri geografice se afla un deal din Noua Zeelanda, care se numeste Taumatawhakatangihangak oauauotamateaturipukaka pikimaungahoronukupokaiwhe nua kitanatahu, si are 85 de litere. Numele este de fapt o fraza in limba maori si se traduce "locul unde Tamatea, omul cu genunchi imensi, care sarea, urca si manca munti, cunoscut si ca mancatorul de pamant, canta la fluier pentru aleasa inimii lui". Acesta a fost cel mai lung pana de curand, cand numele a fost depasit in lungime de un altul, din Thailanda - Krung thep maha nakorn amorn ratana kosinmahintar ayutthay amaha dilok phop noppa ratrajathani burirom udom rajaniwesmahasat harn amorn phimarn avatarn sathit sakkattiya visanukamprasit.
    .[​IMG]

    Stiati ca ,,

    România este singura ţară din Europa care foloseşte bancnote din plastic..

    Stiati ca ,,
    Bucureştiul, capitala României, este locul unde au fost cei mai mulţi Moş Crăciuni care au distribuit daruri simultan – 3.939 de participanţi, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, pe 21 decembrie 2008.
     
    Modificat ultima dată: 2 Dec 2017
    MaryOTool, paulici_01, ellamogo6655 și alți 13 apreciază asta.
  13. mariuta48

    mariuta48 Legendă vie

    Sfântul Valentin, sau Valentin din Terni (latin.Valentinus) este un martir declarat ca sfânt al creștinilor romano-catolici, care a trăit în secolul III, fiind episcop în Interamna (azi: Terni, Italia).
    După legendă el ar fi cununat un păgân cu o creștină, dăruia tinerilor îndrăgostiți flori din grădina lui, a vindecat bolnavi. A fost învinuit de „cununare religioasă” a perechilor de îndrăgostiți, în ciuda poruncii împăratului roman Claudius II (268-270). De aceea, a fost condamnat la moarte și executat pe 14 februarie 269, din cauza credinței lui.
    Azi, Valentin este considerat patronul protector al îndrăgostiților. În cinstea Sfântului Valentin, în Statele Unite și mai nou și în statele europene, se fac petreceri și baluri. Îndrăgostiții își fac cadouri. În calendarul ortodox sfântul Valentin este sărbătorit pe 30 iulie.
     
    MaryOTool, paulici_01, dulcica1970 și alți 9 apreciază asta.
  14. kiri2270

    kiri2270 Legendă vie

    Haideți să aflăm mai multe despre anotimpul geros, ca avem iar vreme rece:

    1.Teama de zăpadă sau, mai degrabă, teama de a fi prins de zăpadă se numește chionofobie.
    2.Ați fi surprinși, însă pe timpul iernii, Pământul se află la cea mai mică distanță față de Soare. Asta pentru că anotimpurile nu sunt determinate de distanța până la Soare.
    3.Există o insectă în Noua Zeelandă care îngheață în momentul în care temperaturile scad și revine la normal după ce se încălzește, reluându-și activitatea.
    4.Chiar și în ziua de astăzi, indienii Kwakiutl din Columbia Britanică își schimbă numele cu ale strămoșilor la fiecare început de iarnă. Ei cred că ritualul îi va proteja de spiritele morților care se întorc să-i bântuie în această perioadă a anului.
    5.Zăpada e formată din numeroase cristale de gheață adunate la un loc, iar culoarea ei e dată de felul în care se dispersează lumina între aceste cristale. În realitate, ele sunt translucide, deși ochiul nostru le vede albe.
    6.O singură furtună poate aduce 39 de tone de zăpadă.
    7.80% din apa de pe pământ se regăsește sub formă de gheață sau zăpada, iar ea reprezintă 12% din suprafața Terrei.
    8.Cea mai scăzută temperatură de până acum a fost de -123 de grade Celsius și înregistrată în 1983, în Vostok Station din Antartica.
    9.Toții fulgii de nea au șase fețe.
    10.Primele Jocuri Olimpice de Iarnă s-au ținut la Chamonix, Franța, în 1924.
    11.Cel mai mare fulg de zăpadă a căzut pe 28 ianuarie 1887 în Keogh, Montana și măsura 40 de cm în lățime și 20 de cm grosime.
    12.Conform studiilor, numărul cuplurilor care se despart între sărbători și Valentine’s Day decât în orice altă perioadă a anului. Principalele motive sunt că sezonul sărbătorilor e o perioadă stresantă și că nivelul de energie scade din cauza temperaturilor joase, iar oamenii tind să devină mai prost-dispuși.
    13.Unele animale au capacitatea de a se adapta sezonului friguros, tranformându-și culoarea blănii în alb: vulpea arctită, iepurele arctic, hermina sau lerunca alpină.
    14.Florile de prun simbolizează perseverență, speranță, puritate și frumusețe în China. Asta pentru că se află printre singurele planta care înfloresc și a căror aromă se simte pe timp de iarnă.
     
    MaryOTool, McDouglas98, paulici_01 și alți 12 apreciază asta.
  15. llyillyi

    llyillyi Mare-maestru forum

    stiati ca ... in urmatorul minut ...
    ... vor avea loc 2.3 milioane de cautari pe Google
    ... 116 de cupluri se vor casatori
    ... sangele va realiza un circuit complet al corpului tau
    ... oamenii vor produce 2.500 tone de gunoi
    ... vei avea 30 de ganduri distincte
    ... 40.000 de celule moarte vor cadea de pe corpul tau
    ... 300.000 de tone de gheata se vor topi in Antarctica
    ... oamenii vor bea 45.000 de litrii de vin
    ... in America vor fi mancate 21 de felii de pizza
     
    MaryOTool, Criselt, davidsiirina08 și alți 9 apreciază asta.
  16. Ana_borkmann

    Ana_borkmann Novice forum

    stiati ca...

    Porumbeii sunt animale complexe şi extrem de inteligente. Sunt unele dintre puţinele specii de necuvântătoare care reuşesc să treacă testul oglinzii – testul recunoaşterii de sine.:)
     
    MaryOTool, McDouglas98, paulici_01 și alți 7 apreciază asta.
  17. Anub1s

    Anub1s Novice forum

    Știai că:
    Rechinii sunt singurele animale care nu se înbolnăvesc niciodată, ei sunt imuni la toate bolile cunoscute până în prezent de omenire, inclusiv la cancer.
     
  18. _Agathon_

    _Agathon_ S-Moderator Team Farmerama RO

    Stiati ca o pisica toarce si din alte motive decat fericirea? Eu nu stiam, credeam ca este fericita cand este mangaiata de stapani.
    Acum am aflat ca o pisica toarce si cand este bolnava, autoterapie. Sau daca mai are alte pisici in jur, acestea stau lipite de ea si torc. Se pare ca vibratiile produse prin tors au putere vindecatoare.

    :)