Prietenii cărților

Discuție în 'Colțul vorbitorului' creată de mada_nice, 28 Aug 2014.

Dragă cititor al forumului nostru,

Dacă dorești să participi activ la discuțiile purtate, ai întrebări sau vrei să deschizi alte teme, este necesar să te conectezi în continuare în joc. În cazul în care nu ai încă un cont de joc, te rugăm să te înregistrezi. Ne bucurăm să te revedem în viitor în forumul nostru! CLICK AICI
 1. mada_nice

  mada_nice Talent de excepţie

  Am să repostez topicul domnului nikolae28, de AICI.

  Fernando Possa spunea că „Citesc- pentru că viața mea nu-mi ajunge”, iar altcineva că „Ai atâtea vieți, câte cărți ai citit”. Nu mă îndoiesc! Deloc.

  Legat de literatură, vă recomand, înainte de toate, tot ce ține de scriitorii noștri români și dragi: Eliade, Drumeș („Scrisoare de dragoste”, „Invitație la vals” și nu mai spun), Mihail Sebastian, Petrescu, Marin Preda. Cred că de ei ați auzit mai des. Iar dacă vă place poezia, Stănescu, Bacovia și Eminescu nu trebuie să vă lipsească din palmarez.

  Acum, să trecem și în partea „necunoscută” a literaturii. Vă recomand, mai mult decât orice, s-o citiți pe Alice Munro, câștigătoarea premiului Nobel la literatură în 2013. „Dragă viață”, „Fugara”, „Prea multă fericire”, „Ură, dragoste, prietenie, căsătorie”. Sunt absolut geniale. Oameni, femei care își retrăiesc trecutul, își amintesc de fostele iubiri, resimt sentimentele ce le-au încercat, plâng după timpul pierdut care n-are putință de întoarcere. Frumos! Credeți-mă, pur și simplu veți trăi odată cu persoanejele ei, care au viață în paginile cărții. Un limbaj simplu, dar, în esență, complicat, întâmplări normale, dar trăite cu o intensitate anormală, frumusețe. Totul pentru „draga noastră viață”. Când le văd acum pe raft, parcă-mi crește inima și mai mult. Abia aștept și traducerile celorlalte cărți. Abia aștept!

  Markus Zusak, cu o altă carte nemaipomenită și o ecranizare pe măsură, „Hoțul de cărți”. Să citez o mică parte de la sfârșitul triologiei „Stăpânul inelelor”- J. R. R. Tolkien- mare filolog al timpurilor (recomandată fanilor aventurii): „Cititorii se împart în două categorii: cei care au citit cartea și cei care urmează să o citească.” [​IMG]M-a amuzat copios. Cartea merită citită, chiar merită. Cât de multă iubire pentru cunoaștere și cărți, toate într-un suflet crud, încercat de moarte, de viață, maturizat înainte de vreme. O copilărie grea, dar, în cele din urmă, fericită, trăită cum nu au trăit-o alții. Răsturnări de situație, dragostea pentru Rudy, co-împărtășită doar când acesta este „purtat pe degete”. Un lucru ce-o diferențiază de celelalte cărți este faptul că aici, povestitorul însuși este moartea. Recunosc, a fost printre singurele cărți la care am plâns, nu mi-e rușine de acest lucru.

  Și o carte de care, mai mult ca sigur, s-au îndrăgostit toți cititorii: „Pe aripile vântului” de Margaret Mitchell. E o capodoperă, permiteți-mi să o numesc așa. Mi-e greu să nu o cataloghez drept cartea mea preferată. Scarlett e o eroină, deși, la început, îți este greu să nu „o urăști” pentru ceea ce se crede: cea mai manierată, civilizată, frumoasă, superioară și.... iarăși frumoasă! Dar, pe parcursul celor două volume, ea se dovedește a fi ceea ce nu pare și iarăși susține ceea ce se spune: „Nu judeca o carte după copertă” sau „Prima impresie nu este întotdeauna cea adevărată”. Într-adevăr, nu este. Alexandra Ripley a încercat (fără să reușească, din păcate, dezamăgindu-mă puțin) o continuare a romanului. A scos trei volume intitulate „Scarlett”. Nu mi-au plăcut, tocmai, dar intenția mereu contează. Am să le recitesc, timpul e un sfetnic bun.

  Anna Karenina, de Lev Tolstoi, e de prisos să mai comentez ceva, „it's a must". [​IMG]

  Jurnal trist, de Katherine Mansfield. E un jurnal într-adevăr trist, cuprinzând cam ultimii câțiva ani din viața scriitoarei, care începuse să înnebunească și să nu mai judece rațional, totul din cauza bolii.

  Jurnalul Annei Frank, care numai la șaisprezece ani a căzut drept victimă a lagărelor de concentrare. Suflet pierdut, dar atât de frumos. Merită.

  Dacă sunteți fani ai romanelor polițiste, vă recomand scriitori nordici, precum: Johan Theorin (Camera întunecată), K. O. Dahl (Al patrulea..., Vineri 13), Asa Larsson (Furtună solară), Arnaldur Indridason (Orașul borcanelor), Yrsa Sigurdardottir (Cenușă și pulbere, Zile întunecate), Stephen King (hehe, aici îs o mulțime). Rodica Ojog, șefa Agatha- de dumnealor ați mai auzit, nu mă îndoiesc.

  Ar fi multe de spus, multe vorbe de gustat, dar am să mă rezum la atât. Momentan!

  Voi ce mai citiți, carte e cartea voastră de suflet?
   
  yocoama, -elenaion49-, Criselt și alți 26 apreciază asta.
 2. soso2169

  soso2169 Expert forum

  In ultimul timp am citit doar carti de Colin Forbes ( Rinocerul,Valul ucigas,Navele fantoma,Abisul,Pe muchie de cutit,Crucea de foc,Conspiratia )sau Clive Cussler ( Aurul incasilor,Sarpele,Walhalla,Sahara,Aurul albastru,Odiseea troiana ),Acestea sunt doar cateva carti ale acestor doi scriitori pe care le recomand cu mare placere.
   
 3. *Black_Fox*

  *Black_Fox* Junior Expert

  Dintre scriitorii romani cel mai mult imi place Liviu Rebreanu (va recomand ''Adam si Eva'', ''Jar'', ''Padurea Spanzuratilor''). Dintre cei straini imi plac Honore de Balzac (''Slujbasii'', ''Cesar Birroteau'', ''Eugenie Grandet''), Jules Verne (pe acesta cred ca l-ati citit toti, macar o opera), Alexandre Dumas (''Cei trei muschetari'', ''Signora San-Felice'', ''Dupa 20 de ani''), Lew Wallace (''Ben Hur'').
   
 4. fyfy32

  fyfy32 Locuitor permanent

  sunt o mare fana a scriitoarei Agatha Christie si recomand : Poirot's Early Cases 18 Vol, Miss Marple's Final Cases 8 Vol.
  Autor Roman Dan Claudiu Tănăsescu si recomand : Ispita Sperantei , Iluzia Iubirii
   
 5. thefallingangel13

  thefallingangel13 Comandant forum

  Celor care iubesc romanele horror si SF le recomand cu caldura: Stephen King (Carrie, Christine, Salem's Lot, Shining) si Frank Herbert (Dune).
   
  malagambafane, Diana_Florea, adria2 și alți 23 apreciază asta.
 6. Sirena11

  Sirena11 Veteran Forum

  ultima carte citita: John Grisham -Testamentul
   
  malagambafane, Diana_Florea, adria2 și alți 17 apreciază asta.
 7. dariuss2000!

  dariuss2000! Locuitor permanent

  un autor mai putin cunoscut este vlad musatescu(ruda cu tudor musatescu).seria romanelor politiste cu personajul "al conan doi" sint amuzante.merita citit .are un umor aparte.nu prea iti vine sa lasi cartea din mina in momentul cind ai inceput sa o citesti.
   
 8. angelica.d

  angelica.d Ambasador forum

  Margaret Mitchell ..Pe aripile vintului ...o carte pe care am recitit-o decurind...
   
  oxanapin, malagambafane, adria2 și alți 19 apreciază asta.
 9. Love_RAPID

  Love_RAPID Avansat

  Buna seara, prieteni ai cartilor,

  Ma bucur ca inca mai sunt cititori de carti, acum, in Epoca "gadgeturilor, tabletelor, si internetului", si asta ma incinta, ca inca isi mai gasesc timp, si copii, si adulti, pentru a savura o carte, unde pot ei, in parc, acasa stind comod, sau in autobuz, cind va intoarceti de la munca. In ce ma priveste, am citit mai multe carti, in special, de razboi, si de spionaj, si am sa enumar:
  - Parsivele de femei (o carte cu un final surprinzator, care m-a lasat uimit)
  - Cruciatul Iadului (carte aproximativ razboi)
  - Povestea unui om adevarat (o carte-drama, care spune povestea unui aviator rus, prabusit cu avionul lui, si ramas fara picioare, si toata hotarirea lui de a putea zbura din nou in escadrila lui - o carte-eveniment, pot chiar zice)
  Si, nu in ultimul rind, toate cartile care le-am avut in casa, ale scriitorului roman Horia Tecuceanu.
   
 10. veve47

  veve47 Conte forum

  Cum a scris Love_RAPID, va recomand si eu "Povestes unui om adevarat" pentru o lectie de viata in sensul ca, chiar daca ai un handicap, poti face ceva cu viata ta daca exista dorinta, tarie de caracter si o vointa de fier. Lamentarile nu ajuta la nimic.
  O carte pe care o citesc acum "Gradina uitata" de Kate Morton, o carte narata in modul cel mai placut, de care imi era chiar dor, care te face sa n-o lasi din mana si sa tot descoperi evolutia situatiei.
   
 11. gggggg53

  gggggg53 Veteran Forum

  Vanatoare regala - D.R.Popescu
   
 12. popescudana42

  popescudana42 Legendă vie

  Pentru toti care iubesc cartile le recomand.
  Cuvant de onoare....NELSON DEMILLE.
  Merita citita..
   
  malagambafane, Diana_Florea, adria2 și alți 18 apreciază asta.
 13. matusam

  matusam Legendă vie

  Am recitit de curand AGONIE SI EXTAZ -Irving Stone-bazata pe viata lui Michelangelo Buonarroti. Merita, nu veti regreta.
   
 14. Margo15

  Margo15 Maestru forum

  Va recomand cu mare drag, Verisoara Bette - de Honore de Balzac. Ieri am terminat-o de citit si va asigur ca veti ramane impresionati. Filmul nu merita vazut, caci nu reprezinta nici 2% din ceea ce e scris in carte. Cine e din Galati, pot sa va o imprumut.
   
 15. bondarul11

  bondarul11 Talent de excepţie

  Mie, unul, imi place mult, mult de tot sa citesc! Aproape am citit toata biblioteca mea (si va asigur ca am la volume citeva zeci bune).
  Dar mi-au placut mult Colectia de razboi a scriitorului german Sven Hassel (sunt vreo 10-15 volume), un ins care chiar a luptat in acel razboi mondial. Precum si Shogun. Dar si Nobila Casa, si Capitanul Casse-Cou, Colectia Alistair MacLean... (spionaj)
  Minunate carti, vi le recomand.
   
 16. danutadrian

  danutadrian Novice forum

  Testamentul incasului
  Ultimul mohican
  cartile care mi-au placut cel mai mult
   
 17. rusu.stefi

  rusu.stefi Maestru forum

  Dama cu camelii
   
  malagambafane, Diana_Florea, adria2 și alți 15 apreciază asta.
 18. adriantrandafir

  adriantrandafir Talent de excepţie

  Ultimele 2 carti citite: anotimpul regasirii de Sarah Jio si Lorelei de Ionel Teodoreanu.
  In general cartile de dragoste si aventura ma atrag foarte mult :) :)
   
  malagambafane, Diana_Florea, adria2 și alți 13 apreciază asta.
 19. andreea_andreyutza

  andreea_andreyutza Scriitor în devenire

  ultima carte citita:
  intimidare de penelope douglas
   
  malagambafane, Diana_Florea, Gogoasa și alți 8 apreciază asta.
 20. Ursoaica

  Ursoaica Mare-maestru forum

  Ultimele carti citite au fost cele din colectia mea totala a scriitoarei americane Sandra Brown si va enumar citeva volume - "Texas Sage", "Texas Luchy", "Texas Chase", "Matase frantuzeasca", "Violul" s.a.m.d.. Carti de dragoste in principiu, dar si cu un pic de intriga, dar frumoase in felul lor, pentru amatorii genului.